Over onze honing

All natural

Onze garantie voor kwaliteit
Kwaliteit aan de oorsprong

Onze honingen worden rechtstreeks aangeleverd van betrouwbare leveranciers die zelf moeten voldoen aan regulering betreffende de kwaliteit.

De imker/leverancier moet zelf een kwaliteitssysteem opzetten opdat de koper van zijn producten de garantie heeft dat er hygiënisch gewerkt wordt.
De imker/leverancier moet zorgen dat het product voldoet aan de eisen van het FAVV betreffende bijenteelt en honing.
De imker/leverancier moet zijn producten op de juiste wijze etiketteren.

Onze Kwaliteit

Ons bedrijf garandeert productveiligheid en kwaliteit van alle verhandelde en verwerkte producten.
Ons bedrijf heeft reeds gedurende verschillende jaren een kwaliteitsplan opgesteld dat ervoor zorgt dat de verwerkte producten veilig zijn voor de consument. Dit plan voldoet aan het HACCP-systeem. Dit staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points, wat vrij vertaald gevarenanalyse en kritische beheerspunten betekent.
Onze honing wordt geanalyseerd door erkende externe laboratoria.
In Europa mogen in de bijenteelt geen antibiotica gebruikt worden. Meestal wordt getest op de antibioticasoorten chloramphenicol, streptomycine of sulfonamiden omdat die het meeste voorkomen

Gefilterd

De kans op aanwezigheid van vreemde voorwerpen in onze honing is beperkt, omdat we de honing tot vier maal toe filteren. Dit is overigens de enige stap in het verwerkingsproces van de ruwe honing. Onze honing is met andere woorden 100% puur natuur.

Van nectar tot honing

  1. Het verwerkingsproces begint al bij het verzamelen van de bloemennectar. De bij gebruikt haar speciale, buisvormige tong om de nectar op te zuigen. Ze houdt een kleine portie van de nectar voor zichzelf ter dekking van haar energiebehoefte.
  2. Het grootste deel van de oogst wordt al tijdens de terugvlucht van de verzamelplaats naar de bijenkast bewerkt. In de speciale honingmaag worden enzymen, organische zuren en andere stoffen toegevoegd.
  3. In de bijenkast wordt de nectar door middel van braken doorgegeven aan werkbijen. De honing wordt door deze bijen verder met enzymen verrijkt en het overtollige water wordt deels ontrokken.
  4. De bewerkte nectar wordt dan in de vorm van een druppeltje in een cel van de raat uitgebraakt.
  5. Tijdens het rijpen verdampt nog een aanzienlijk deel water uit de honing en krijgt ze een stroperige consistentie. Verse bloemennectar bevat ongeveer 70% water; volrijpe honing bevat nog slechts 18% water.
  6. De bijen verzegelen de raat met rijpe honing met een wasdekseltje.

Honingwinning

Het afnemen van honing

Aan het wasdeksel herkent de imker of de honing rijp is voor de oogst. Als de kasten zwaar aanvoelen en de honingraten goed verzegeld zijn, gaat de imker de honing afnemen.

Het ontzegelen van de raten

De bijen worden voorzichtig van de honingraat geschoven. Daarna verwijdert de imker de wasdekseltjes met een speciale vork.

Slingeren

Vervolgens worden de volle honingraten in een zogeheten ‘honingslinger’ of centrifuge gedaan, waarin de honing uit de raat wordt geslingerd. Op die manier worden de waardevolle bestanddelen van de honing niet beschadigd.

 

Honingverwerking

Het zeven (filteren) van de honing

Men zeeft de honing om verontreinigingen zoals wasdeeltjes, stuifmeelklompjes en andere onzuiverheden te verwijderen.

Het rijpingsproces : het zemen

Na het slingeren laat men de honing gedurende 3 tot 5 dagen in gesloten containers staan, zodat de wasresten, deeltjes stuifmeel en andere vreemde deeltjes zich op het oppervlak kunnen verzamelen. Door de schuimlaag 1 of 2 keer te verwijderen ontstaat er een kristalheldere honing.

Honing enten

Door vloeibare honing te vermengen met een kleinere hoeveelheid vaste honing (enten) ontstaat er een crème-achtig, smeerbare honing. Het kristallisatieproces verloopt met andere woorden gecontroleerd. Afhankelijk van de honingsoort vindt versnelde kristallisatie plaats en ontstaan kleinere kristallen die de honing vaster maken.